Met de vriendengroep in Cambodja. Evelien staat achteraan in het midden.

En hoe is het in Singapore?

Op het regelen van een vlucht en een hostel na, vertrok ik redelijk onvoorbereid naar Singapore om daar een deel van mijn master Architecture, Building and Planning te volgen. Tijdens de introductie-meeting op de universiteit ontmoette ik vijf andere studenten die ook nog ‘dakloos’ waren en na twee hectische weken hebben we samen een appartement gevonden.

Ondertussen studeer ik al bijna drie maanden aan de National University of Singapore - “#1 in Asia” - en kan ik mijn leven hier kort samenvatten: veel studeren. Want de lat ligt hoog en cijfers zijn relatief, dus er is veel competitie.

Maar er is ook veel gezelligheid, want met vijf huisgenoten is het altijd feest. Vanaf Singapore is het gemakkelijk en goedkoop om naar omliggende landen te reizen. Zo zijn wij met de vriendengroep een week naar Cambodja geweest (zie foto), en staan er alweer trips naar Borneo en Myanmar op de kalender.

Aanpassen aan het leven in Singapore was geen probleem. Het is heel westers en iedereen spreekt Engels, of de lokale variant Singlish. Daarnaast is Singapore redelijk eentonig, het strikte beleid van de overheid zorgt ervoor dat alles extreem goed geregeld is, maar er weinig spannende dingen gebeuren.

Verder koken Singaporezen vrijwel nooit en de cultuur is hier dat je al je maaltijden buiten de deur eet in Hawker Centres; een soort markten met kraampjes waar eten wordt gekookt. Je kunt kiezen uit allerlei Aziatische ‘cuisines’ en het eten hier in Singapore is echt een van de hoogtepunten.

Ik kan iedereen aanraden om op exchange te gaan. Het is een extreem leuke, inspirerende, maar ook bijzondere ervaring omdat je heel intense vriendschappen opbouwt en jezelf op een heel andere manier leert kennen. Mijn advies: zeg 'ja' tegen alles, ook al gaat het soms ten koste van je studie. Het is die nacht doorhalen meer dan waard.

Deel dit artikel