Christian Fredrix in Sydney.

En hoe is het in Sydney?

Begin februari begon mijn reis vanaf Schiphol, langer dan verwacht wegens weersomstandigheden en daarmee nog een dagje Dublin en Abu Dhabi, gesponsord door de airline. Vier dagen later kwam ik aan in Sydney, jet-lagged en moe. Vol enthousiasme besteedde ik de eerste dagen met het inrichten van mijn kamer en de omgeving te ontdekken. Omdat het Sydney-gevoel er nog niet helemaal was, besloot ik snel het verplichte bezoekje aan de Harbour Bridge en Opera House te brengen... Nu voelde ik me een Sydneysider.

De eerste maand was vooral bedoeld om te wennen aan het weer, de mensen en de leefstijl. Hoewel ik op vijftien minuten van de universiteit woon, leidt mijn route langs vier andere universiteitscampussen. Het collegejaar begon in mei met de Orientation Week, wat voornamelijk betekende je inschrijven voor vakken waar je niet in kan, inschreven worden in vakken waar je je niet voor ingeschreven hebt, praten met adviseurs en veel andere bureaucratie. Na twee weken was ik eindelijk ingeschreven.

Er is een groot verschil tussen de opleidingen Architectuur van de TU/e en Usyd. Waar in ze in Sydney vooral de filosofische kant en het ontwerpen van ‘rare’ vormen volgen, is Eindhoven toch meer realistisch, rationeel. Hier is architectuur een kunst en bruikbaarheid komt op de tweede plaats.

Een van de vakken dat ik volg, is een meer filosofisch vak en dat leidde ertoe dat ik één van de belangrijkste (nu met pensioen en norse) architecten van Australië heb geïnterviewd. Een 3D-ontwerp, render en print-vak draait vooral om wie er het raarste ontwerp kan maken. Een vak dat draait om duurzaamheid liet zien dat Australië achterligt op Nederland -waarschijnlijk door het klimaat en airco-, ‘het is hier al een big deal als je je huis isoleert. Ik heb vooral de Europese technieken toegepast, wat de interesse trok van begeleiders en andere studenten.

Hoewel Australië een relatief jong land is, besteden ze veel aandacht aan hun monumenten. In een vak dat hierom draaide, liet de docent meerdere Australische en overzeese voorbeelden zien. Hierbij valt vooral op dat Australië erg traditioneel en conservatief omgaat met zijn gebouwen. Dat is in Nederland heel anders; wij behouden gebouwen door ze door te ontwikkelen, contrasten te creëren of te provoceren.

Sinds ik hier ben, heeft Sydney me de andere kant van mijn studie laten zien. Of het goed of slecht is, maakt niet veel uit, het gaat om de ervaring en het verbreden van je vakkennis. Ik raad ook iedereen aan een semester in het buitenland te doen, voor je eigen bestwil en ervaring. Hoewel ik hier erg heb genoten, kijk ik vol verwachting uit om te beginnen met mijn afstudeerproject terug in Eindhoven.

Deel dit artikel