Daphne Muller bij het Nydala-meer.

En hoe is het in Umeå?

De designschool in Umeå, Zweden is zeer gerenommeerd. Omdat ik Industrial Design studeer, was een stage bij de studio RISE Interactive Umeå (gelegen op dezelfde 'arts'-campus als de designschool) de ideale kans om andere perspectieven te krijgen op het vakgebied en inspirerende mensen te ontmoeten.

Ik werk hier onder begeleiding van dr. Jeroen Peeters en dr. Pierre Levy aan een onderzoeksproject gebaseerd op het project Mocap Tango, waarbij de bewegingen van professionele tangodansers zijn vastgelegd door middel van motion tracking. Mijn uitdaging is om mensen die geen professionele tangodansers zijn, het gevoel van flow en intimiteit te laten ervaren.

Dan het land. Wanneer je hier aankomt, krijg je twee vragen: “Have you heard about fika?” en “Have you heard about the Systembolaget?”. Om de winterdepressie te overleven, drinken mensen de hele dag sterke koffie (fika), kent het kantoor een slaapkamer en gaan mensen meerdere keren per week naar de sportschool.

In het weekend gaat de echte Zweed met boodschappentassen vol naar de Systembolaget, de enige winkel waar je alcohol boven de 3,5% kunt kopen. Omdat er zoveel keuze is, kun je de hulp inschakelen van een app. Bier wordt hier niet beoordeeld op smaak, maar op Alcohol Per Kronen.

Op het gebied van plezier maken na, lijkt Zweden op veel punten op Nederland. Wat me het meest verbaasde, is de populariteit van fietsen. Mensen zijn er hier van overtuigd dat, wanneer je de techniek van het fietsen als een pinguïn beheerst, de fiets bij ijzel veiliger is dan lopen. Ter ondersteuning zou je winterbanden kunnen gebruiken, maar echte locals maken ze ook simpel zelf met tie-wraps.

Wat deze plaats bijzonder maakt, is de mogelijkheid om het Noorderlicht te zien. Samen met de krakende sneeuw onder je voeten en de overweldigende natuur ervaar je al snel het ultieme vakantiegevoel. Een heerlijke plek om een bijzondere stage te lopen!

Deel dit artikel