Het ontwerp van EM-03.

TU/ecomotive gaat voor modulaire, aanpasbare auto

De EM-03, de opvolger van de zuinige elektrische stadsauto Isa, wordt niet alleen nog zuiniger, maar vooral een stuk veelzijdiger dan zijn voorganger. TU/ecomotive kiest voor een modulair concept, waardoor de nieuwe auto eenvoudig aangepast kan worden. De auto is meteen al genomineerd voor de Automotive Innovation Award.

De nominatie is voor het concept van de EM-03. De auto zelf moet namelijk nog gebouwd worden, vertelt teammanager Steven Nelemans. “We hopen de auto in februari klaar te hebben, zodat we nog drie maanden kunnen testen voor de eindpresentatie op 11 mei.”

Het bijzondere aan de EM-03 is de aanpasbaarheid. Nelemans: “Als je nu een auto koopt, kun je daar niet veel meer aan veranderen. Onze auto wordt modulair, zodat je hem op allerlei manieren kunt aanpassen. Niet alleen de kleur, maar ook het interieur, de vorm, de motor en accu’s.”

De gedachte hierachter is dat de gebruiker niet meer uitgekeken raakt op de auto, waardoor hij veel langer meegaat. En dat is goed voor het milieu. Bovendien kun je de auto eenvoudig zelf geschikt maken voor een bepaald type toepassing, legt Nelemans uit. “Als je grote boodschappen moet doen, haal je de achterbank eruit. En rij je alleen in de stad, dan kun je toe met één accupakket. Dat scheelt veel in het gewicht, en bespaart dus energie. Je kunt zelfs de motor zo aanpassen dat die bij een andere snelheid op z’n efficiëntst is, afhankelijk van of je veel in de stad rijdt, of op de snelweg."

De Automotive Innovation Award is een nieuwe tweejaarlijkse prijs van de Nederlandse automotive-sector voor de meest revolutionaire autogerelateerde innovatie. Tot 14 december kan het publiek stemmen op de inzending van TU/ecomotive en de zeven overige genomineerde projecten. De winnaar van de Automotive Innovation Award wordt op 20 januari bekendgemaakt.

Deel dit artikel