Op een van de vele stranden langs de Great Ocean Road.

En hoe is het in Melbourne?

Toen ik meer dan twee maanden geleden aankwam in Melbourne, waren de verschillen groot. Mijn woonplaats was opeens twintig keer zo groot geworden, ik moest links op de roltrap gaan staan, het bier was drie keer zo duur geworden en het was zo'n dertig graden warmer dan in het besneeuwde Eindhoven.

Omdat ik onderweg naar Australië nog een tussenstop had gemaakt in Maleisië en Thailand, viel de cultuurshock nog wel mee. In werkelijkheid verschilt Melbourne niet zo gek veel van een doorsnee Aziatische stad, afgezien van de verkeerschaos dan.

Twintig procent van de bevolking is Aziatisch en in het CBD (Central Business District, red.) zijn er sushi-bars op iedere straathoek. Ik woon zelf in de wijk Carlton a.k.a. 'Little Italy' en op weg naar de universiteit hoor ik vaak meer Italiaans dan Engels. Ook onder de studenten is het lastig om Australiërs te vinden. Zondag wordt hier in de stad Koningsdag gevierd, dus dan kunnen mijn Duitse, Schotse en Zweedse mede-studenten een patatje oorlog of een portie bitterballen proeven.

Ik ben nu ongeveer halverwege mijn exchange aan RMIT University en mijn studie aan de faculteit Industrial Design bevalt goed. Met al het moois dat Australië te bieden heeft, is het soms moeilijk om de balans te vinden tussen reizen en studeren. Als je uiteindelijk onder de Sydney Harbour Bridge doorvaart, oog in oog staat met een koala of op het witste strand ter wereld staat, vergeet je al gauw dat je de volgende week een presentatie moet geven voor de vice dean van de faculteit.

Het is inmiddels kouder dan in Nederland en de komende weken krijg ik het behoorlijk druk met de studie. Ik kan niet wachten om na alle deadlines rond te gaan reizen door Australië, Nieuw-Zeeland en Azië

Deel dit artikel