Daniël den Boer in Berlijn.

En hoe is het in Berlijn?

Het beslaat tweederde van de oppervlakte van de hele provincie Utrecht, het slaapt nooit, ook niet in hartje winter en het heeft een penetrerende lucht van brat- en currywursten. Het is de bruisende metropool Berlijn.

Berlijn heeft met haar multiculturele inwoners, talloze studenten en underground parties (die soms dagenlang duren) elke dag wel wat nieuws te bieden. Het is een geweldige ervaring om het Berlijnse nachtleven van dichtbij te bekijken. Maar wees voorzichtig; Berlijns underground scene heeft niet zonder reden een reputatie dat het zijn bezoekers ‘grijpt’.

In het weekend spendeert men hier vaak zijn vrije tijd in een van de vele parken die Berlijn te bieden heeft. Daar kun je dan in een uiterst gemoedelijke ambiance grillen, een biertje drinken en luisteren naar de straatmuzikant die zich vijfentwintig meter naast jou gestationeerd heeft. Bevalt zijn stijl je niet, dan draai je je simpelweg om en zoek je de volgende uit. Aan muziek geen gebrek!

Ook van de cafeetjes krijg je hier geen genoeg. Er gaat niets boven een goede koffie met een stuk Duitse kuchen op een zondagmiddag terwijl je vol verwondering de hippies die op straat voorbij lopen bestudeert.

Ben je een avonturier? Dan is het bezoeken van een van de talloze ruïnes een aanrader. Van verlaten zwembaden, balzalen en anatomische instituten tot ambassades, een verlaten pretpark en zelfs een verlaten vliegveld. Voor vele toeristen is het een sport om zoveel mogelijk ruïnes te bezoeken. Toegegeven, de een is nog indrukwekkender dan de ander.

Spreek je geen Duits? Geen enkel probleem, met Engels zit je hier helemaal goed. Maar na een paar maanden babbel je gewoon vlotjes mee!

Deel dit artikel