In Angkor Wat, Cambodja.

En hoe is het in Daejeon?

Supermooi, dat is het antwoord op de vraag hoe mijn verblijf tot nu toe in Zuid-Korea is. Een ander land, een andere taal, andere mensen, het blijft iedere dag weer een verrassing wat je hier meemaakt. Vanwege het Double Degree Program van de TU/e en KAIST verblijf ik voor één jaar in Zuid-Korea om hier vakken te volgen van de Master Industrial Systems Engineering. Dit programma biedt studenten de kans om twee masters te volgen in een versneld traject.

Als student ben ik hier doordeweeks vaak te vinden in het research-lab van mijn Koreaanse professor, samen met acht andere studenten. Uit eten gaan, sporten en natuurlijk ook samen studeren zorgen ervoor dat je een hechte band opbouwt met je mede-labgenoten. Dit maakt het gemakkelijk om te integreren in de Koreaanse studentencultuur, die op een paar punten verschilt van de studentencultuur in Nederland.

Zo zijn Koreanen over het algemeen deadline-werkers; ik kijk daarom ook niet gek meer op als ik studenten zie slapen op elke mogelijke plaats (bibliotheek, restaurant, bioscoop) omdat ze veertig uur achter elkaar hebben gestudeerd voor een tentamen. Ook is de afstand tussen docent en student veel groter dan in Nederland; je ziet niet zo snel dat studenten tijdens de les in discussie gaan met de docent.

De afgelopen maand heb ik Engelse les gegeven op een middelbare school in Cambodja. Dit was een bijzondere ervaring, omdat Pol Pot 35 jaar geleden het onderwijs had afgeschaft. Gelukkig is het onderwijs later weer ingesteld, maar je kunt merken dat er veel kennis ontbreekt. De aankomende maanden ga ik weer vakken volgen bij KAIST, na de zomer hoop ik te kunnen afstuderen in Azië om de laatste fase van het Double Degree programma af te sluiten.

안녕히가세요 (tot ziens) 

Deel dit artikel